Guillem Agulló i Salvador

Guillem Agulló i Salvador, un jove de divuit anys militant de l’esquerra independentista i contra el feixisme, és assassinat d’una punyalada al cor per un grup de neonazis l’11 d’abril del 1993. Destrossats, els seus pares, Guillem i Carme, lluitaran perquè no es manipuli la mort del seu fill i perquè no sigui considerada fruit d’una simple baralla entre bandes. El camí, ple d’obstacles i amenaces i enmig d’una guerra bruta mediàtica, estarà a punt de destrossar la família, que haurà d’aprendre a viure fent el dol per la mort d’un fill mentre lluita per la seva memòria, una memòria que de mica en mica esdevé el símbol d’una causa que ells mai no haurien pensat encapçalar.

LA MORT DE GUILLEM

Productores: Som*Batabat, Lastor Media i Suica Films, en coproducció amb TV3 i À Punt, 2020
Direcció: Carlos Marques-Marcet
Guionistes: Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès
Direcció de fotografia: Àlex García Martínez
Música original: Tarquim
Intèrprets: Pablo Molinero (Guillem Agulló-pare), Gloria March (Carme Salvador-mare), Jany Collado (Guillem Agulló-fill), Mar Linares (Betlem Agulló-germana), Bàrbara Calatayud (Carmina Agulló-germana), Xavi Giménez (Toni Montesinos), Diego Braguinsky (Virgilio Latorre), Jordi Bateller (Taxema Laullón), Carles Martínez (José María Morató) i Miguel León (Voro)

¿Qué ocurrió el 11 de abril de 1993 ?

Guillem se movía por el barrio del Carmen, el casco antiguo de Valencia, en medio de un ambiente de efervescencia antifascista. Nos situamos en la década de los 90 y no resultaban extraños los choques con grupos neonazis. Todo empieza cuando Guillem con unos amigos «Sharp» deciden marcharse de acampada a Montanejos. En el bar de Burjassot (nuestro pueblo), en el que se reunía con estos compañeros, estaba presente un nazi (apodado «el bombero» y que luego fue llamado a declarar en el juicio) que se enteró de los planes para la acampada. Ya en Montanejos, un amigo de Guillem identifica a un grupo de Nazis del barrio valenciano de Marxalenes. Fueron allí directamente a buscarlo. Preguntaron incluso por «el chico de la cazadora» (en referencia a Guillem). En un momento dado, lo rodearon en la plaza del pueblo de Montanejos y acabaron con su vida de un navajazo en el pecho.

Extraido de: https://rebelion.org/los-aparatos-del-estado-despolitizaron-el-asesinato-de-guillem/

Saber mas de Guillén:

https://www.antifeixistes.org/arxius/cas-guillem-agullo

https://ca.wikipedia.org/wiki/Assassinat_de_Guillem_Agull%C3%B3_i_Salvador

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Guillem_Agull%C3%B3

Ver online:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/pellicules/la-mort-de-guillem/video/6061697/